Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Коре за питу без много муке


Један од главних древних испита за новопридошле снајке у породице, развлачење кора за питу, сада више није мистерија обавијена велом тајне.

За неког ко то није никад радио, појам развлачења кора за питу може да звучи као недостижно умеће наших бака које су непревазиђене у својој умешности у кухињи. Али, верујте нам на реч, то уопште није толико компликована работа као што изгледа. Потребно је времена и труда, али да је превише тешко – није. Свако ко је успео да развуче коре и од њих направи питу, радо се враћа овој активности и обећава незаборавно финале оличено у одушевљеним изразима лица чланова породице које домаћу питу дегустирају. Такође, постоје коре за гибаницу, оне су нешто дебље од кора за питу. Основна подела пита је на слане и слатке а заправо зависи од надева којим их пунимо. Од слатких постоје пита с вишњама, бундевом, јаукама, орасима... Од сланих је свакако најпознатији бурек, а за њим кору уз кору стоје сирница, зељаница, кромпируша... Према саставу брашна од којег се праве, пите могу бити пшеничне, интегралне, ражене, све популарније хељдине, овсене, просене, кукурзне, јечмене, а постоје чак и у комбинацији са спанаћем и копривом. Ако се развију па уролају у тубу, пите се називају савијаче, а ако се само ређају у плех с надевом онда су једноставно – пите.

Као и у свему, и овде постоје одређени савети који ће вам омогућити да уживате у овој старој доброј кулинарској вештини.

Врло је битна врста брашна које користите и оно треба бити меко тип Т400, обавезно га просејте кроз сито, не само да би се одвојиле грудвице, већ и да би било ваздушасто и меко за припрему. Кад почнете да месите тесто, обавезно крените с мањом количином брашна, па додајте полако остатак, да би се постепено добијала жељена структура. И увек месите у истом правцу! Ако се тесто прави с хладном водом, треба причекати око два сата да се опусти, и онда ће се боље растезати. Ако пак користите млаку воду, онда можете да почнете с мешењем за пола сата. А најбоље је користити топлу воду јер њена температура такође утиче на еластичност теста.

Знак да сте вредно месили јесте када почиње да се развија глутен, супстанца која тесту даје текстуру, а то се очитава финим филмом на рукама. Када сте лепо умесили тесто, оставите га да се одмори петнаестак минута.

Код развлачења кора битно је да стрпљиво, корак по корак, развлачите тесто. Немојте га кидати, већ га нежно и пажљиво равномерно растежите у свом правцима, и то добрих двадесетак минута све док је толико истањено да на крајевима почиње да пуца. На фино развученој кори ставља се фил. Битно је да не буде превише густ јер танана текстура коре за питу лако може да се распадне. Пре филовања, кора се богато попрска водом и уљем.

Када ролате питу, најбоље је помагати се набрашњеним столњаком (обавезно чистим, памучним) који се налази испод јер сваки груб потез може да покида кору. Ово се наравно односи на пите које су финално изгледају попут пужа.

И не заборавите да поскидате прстење и наруквице јер могу поцепати коре у току рада, онда кад се најмање надате.