Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Јабука, синоним за добро здравље

Најчешће воће на домаћој трпези и радо виђен гост многих специјалитета, јабука наступа у бројним варијацијама које обухватају њен свеж и прерађен облик
 
Једна стара пословица каже «Јабука на дан и доктор вам није потребан» а није само та мудрост оно што је убраја у омиљени састојак сваке кухиње. Као ужина или део неког од сласних деликатеса, ово воће је незаобилазна храна током целе године захваљујући свом богатом укусу који варира од киселог, преко освежавајућег, горкастог па све до медено слатког. 
 
Иако их има у свакој сезони, постоје разне сорте јабука. Већина њих долази с ових простора јер је Балкан погодно тле за развој ове предивне воћке. Издвојићемо најпознатије.

Црвени делишес
 
Сочна и слатка, понекад брашњавог укуса и благе ароме, ова јабука крупне грађе омиљена је код деце. Жуто-зеленкастог меса и атрактивне ружичастоцрвене боје корице, често се користи у оквиру десертних делиција. Бере се у првој половини септембра.

Златни делишес
 
Откад је, почетком 20. века, откривши ову сорту Пол Старк изјавио да га подсећа на шампањац, популарност ове врсте јабука не јењава. Средње величине плода, златножуте боје корице и ненападног, меденог укуса, ова јабука тражи брзу конзумацију јер од стајања уме да се смежура, али зато то не смањује предиван утисак који оставља на ваша непца.

Ајдаред

Омиљена сорта на нашим просторима, шарене корице жутозелене боје с примесама црвене, укуса је слатког које понекад вуче на киселкасто. Месо јој је сочно, нежне текстуре. Сазрева почетком октобра а стајањем добија на ароми која је чини вољеном и код куварских експерата.

Јонаголд
Јонаголд је сорта која заслужује вашу пуну пажњу. Настала је укрштањем џонатана и златног делишеса - од њих је прихватила оно најбоље па је добијена раскошна јабука слатко-киселкастог укуса, те сочног и ароматичног меса, корице која се протеже од жутозлатно до црвене, зависи од варијетета.

Грени смит
 
Иако јој порекло води до далеке Аустралије, где је открила случајно једна бакица на депонији ђубрета, ова сорта јабуке има широку примену диљем планете. Красе је специфична јаркозелена кора, месо пуно сочног сока и јасан, киселкасти, али освежавајући укус.

Гала
Изузетно популарна сорта у свету, код нас добија све више на популарности. Пореклом са Новог Зеланда, гала очарава сочним хрскавим месом и благим слатко-ароматичним укусом. Основна боја корице је жутозеленкаста с примесама црвене. 

Фуџи
Пореклом из Јапана, сорта фуџи спада у слатке врсте с врло освежавајућом и раскошном нотом. Боје је црвеноружичаста са зеленкастожутим деловима. Изузетно је захвална јер може дуго да стоји а да притом не изгуби на својим квалитетима и чврстини. 

Муцу

Још једна сорта која долази из Земље излазећег сунца. По изгледу жутозелене корице подсећа на златни делишес, али важи за квалитетнији сорту. Укус јој је сочан, сладак с благом нотом киселости. Месо је хрскаво и чврсто, раскошне ароме.

Будимка
Стара српска сорта која се одржала и до данас. Кожица је зелена, а месо сочно и киселкасто. Спада у зимске јабуке јер се бере у децембру а може се одржати све до пролећа. Стајањем добија на квалитету и укусу.
Постоји још на десетине разних сорти које су заступљене у нашим радњама и заиста вреди испитати све њихове особине и истражити њихову примену у кухињи. Навешћемо само неке од њих: петровача, колачара, погачарка, шуматовка, кожара, зеленика, прима, топаз, зеленика, чадел...