• Проналажење продавнице
  • Избор језика
    CP
    • SR

Чување јабука да дуже трају

Да ли сте знали...

Постоји мноштво корисних савета како да поступате с јабукама, као и како да их искористите за многе неуобичајене а корисне сврхе
Трикови за чување и савети за коришћење јабука су баш оно што вам је потребно да бисте несметано уживали у благодатима овог феноменалног воћа
 
Никако не перите јабуке пре њиховог коришћења јер ће се покварити.
Ако их држите у фрижидеру, нека буду у најхладнијем делу. Оне воле дискретну влажност па поред можете ставити мокар пешкирић.
Сваког дана проверите сваку понаособ јер једна трула лако може упропастити све остале. Приметите ли да је нека оштећена, издвојите је и искористите за сок или сос.
Никако их не стављајте уз црни или бели лук јер ће покупити њихове мирисе.
Такође, избегавајте да их стављате уз кромпир јер он пушта гас етилен који ће упропастити ваше јабуке. 
Јабуке могу убрзати сазревање неког поврћа и воћа, па их не складиштите са купусњачама (броколи, купус, карфиол итд.) лиснатим зеленишем (зелена салата, спанаћ итд.) или бананама, бресквама, шљивама, крушкама и кивијем.
Веће количине јабука чувајте у кутији или корпи на сувом, тамном и хладном месту (шупа, гаража, остава, тераса, поткровље које се не загрева) а најбоље је да сваку умотате у танак папир, може и новински (избегавајте оне пуне штрампарских боја с отровним металима), који ће јој обезбедити дуго трајање.
За дуготрајно чување бирајте само савршене примерке без мрља, оштећења или назнака старости.
Сортирајте их по величини – већим комадима је рок трајања краћи него мањим.
Ако их једете свеже, нека то буде пола сата пре оброка, или бар два сата након њега.
 
Замрзавање 

Најбоље је за замрзавање користити слатке сорте. Јабуке оперите, ољуштите и уклоните средњи део са семенкама. Исеците сваку на 12 или 16 комада. Да бисте спречили да кришке јабуке потамне, премажите их мешавином сока од лимуна и воде. Потом их поређајте на плех на који сте ставили папир за печење. Ставите све у замрзивач. Кад су замрзнуте, скините све кришке и сложите их у кесице. Истисните ваздух, затворите и ставите назад у замрзивач. Имајте у виду да замрзнуте јабуке, кад се одмрзну, нису погодне за јело због промењене структуре, већ се користе за разна јела у кухињи: за прављење џема, пита, желеа, колача, те многих других куваних или печених јела.

Прање

Постоје различити начини за прање јабука а ми вам предлажемо најделотворнији. Направите раствор воде и сирћета (5 дл воде и 5 дл сирћета) па држите јабуке потопљене у њему најмање пола сата. Ова мешавина ће помоћи да се скину восак и бактерије с корице воћа.  За бољи ефекат додајте још две кашике соде бикарбоне.

Јабуково сирће
Домаће јабуково сирће је фантастичног укуса и свако ко га је икад пробао радо се враћа овом кулинарском благу. За сирће није битно да јабуке буду ни крупне ни лепе, напротив, слободно бирајте оне мање, неугледније и што мање третиране. Добро их оперите, ољуштите и очистите од семенки. Иситните их у машини за месо или јаком блендеру. Смесу гњечите док не пусти сок. Потом се додаје шећер да би почело врење. На 1 литар воде иде 100 г шећера (количина за око 3 кг јабука). Ставите бар четвртину посуде или бурета празног да се не би прелило. Уместо поклопца ставите газу и спремите их на топлом месту. Кад ферментација крене, јабуке ће се подићи горе, а кад се заврши, пашће на дно посуде. То углавном траје седам до десет дана у зависности од температуре где се одвија врење. Кад је готово, процедите сирће кроз густо сито или газу. Држите га у стакленој флаши на тамном и хладном месту, а сваких десетак дана га процеђујте кроз газу да бисте издвојили талог који ће се формирати.
Осим у исхрани, јабуково сирће има широку примену у домаћинству. Користи се за: скидање рђе са предмета, уместо омекшивача у машини за прање рубља, маринирање меса током ноћи, брисање фрижидера, прозора те у комбинацији са содом бикарбоном одлично је средство за чишћење сребра.
 
Додатне примене

*Направите воћни чипс тако што ћете исецкати јабуке на танке режњеве па их осушити у рерни на 70°Ц или на сунцу.
*Ако ставите пола јабуке у посуду са колачима, успорићете њихово сушење и одржати их дуже сочним. Ово важи и за хлеб и пецива.
*Зелена салата добиће нову димензију ако је послужите са резанцима свеже јабуке. 
*Умочите их у смесу као за палачинке али мало гушћу те их испеците у дубоком уљу. Поспите циметом и шећером у праху и добили сте омиљено јело наших бака – јабуке у шлафроку.
*Да бисте избегли сувоћу меса код пилета или ћурке печених у рерни, ставите целу јабуку у тепсију пре печења. Изненадићете се колико ће месо да буде сочно и меко.
*Уколико грешком пресолите неко јело, док се још кува, ставите неколико кришки јабуке која би требало да упије со. Након 15 минута избаците јабуку и спасли сте ручак.
*Купили сте незреле банане или парадајз? Не брините, ставите их заједно с неколико јабука у кесу и за пар дана добићете зреле комаде.
 *Да бисте избегли непријатне мирисе код пржења рибе у рерни, у плех с рибом убаците парче јабуке.
 

Додај у списак за куповину
Изгледа да још немате листу за куповину. Кликните на дугме испод да бисте креирали нову.
Овај производ је већ укључен у овај списак
Производ додат у списак