Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Личи

Личи је егзотично воће пореклом из Азије. У Кини има изузетно дугу историју гајења, која залази дубоко у период пре нове ере и једно је од омиљених воћки у тој земљи. Данас се личи узгаја и у другим крајевима, где је клима погодна, попут Бразила, САД, Аустралије итд.

Дрво личија је зимзелена биљка која расте и до 15м и одговарају му благе зиме и топла лета. Постоји преко 100 сорти ове трешње, а гаји се због укусних плодова и као украсно дрво. Бело-жути цветови прелепог мириса чине да ово дрво има диван изглед.

Плод личи дрвета има округао или срцолики облик са кором црвенкасте боје, а испод ње се налази укусни бели меснати део који је освежавајућег слаткасто-киселог укуса попут грожђа. Личи је савршен додатак воћним салатама, сјајно се слаже уз манго, диње и трешње, а чај од личија је изврсног укуса.
 

Кумкват

Кумкват је воће које потиче из југоисточне Азије, али се током 19. века гајење овог воћа у великој мери проширило на подручје Европе и Америке. Спада у цитрусно воће, али за разлику од осталих цитруса успева и у условима где је клима нешто хладнија.

Грм или мало дрво на коме кумкват расте је зимзелено, ниског раста, са густим гранама које понекад могу имати трње. Дешава се да нарасте и до 3 метра у вис. Карактеришу га бели цветови, као и код већине цитруса.

Плод врло подсећа на поморанџу, и споља и изнутра, иако је мањи од већине сорти поморанџи. Битна разлика што се кумкват једе у потпуности, укључујући и кору и има врло специфичан, слатко-кисео укус. Пре јела, препоручује се да плод протрљате, како би се из коре отпустила што већа количина слаткасте ароме. Због свог укуса користи се у припреми сокова, сирупа и бројних посластица, попут џемова, желеа, бомбона и мармелада.
 

Фисалис

Фисалис, пореклом из Јужне Америке, познат је и као Инка бобица или перуанска јагода. Већина сорти потичу из Јужне и Средње Америке, а узгаја се у бројним деловима света, превасходно у субтропској клими, али је култивисана и у Европи још крајем 18. века.

Својим изгледом подсећа на чери парадајз, али је светложуте боје. Оно што ову биљку чини необичном и атрактивном за узгој су љуске у облику лампиона које обавијају плод. На једној биљци може бити и стотину „лампиона“ са укусним плодовима. 

Укус фисалиса је превасходно сладак, попут јагоде, али задржава и благо киселкаст укус најсличнији парадајзу. Најбоље је конзумирати га сировог, али најчешће се користи као егзотични додатак салатама, како сланим тако и слатким, и у виду декорације посластица.