Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Свежи цитруси целе године

Саветујемо вас како да од својих агрума извучете оно најбоље. Хладни месеци су доба кад најчешће посежемо за цитрусним воћем. Поморанџе, лимун, мандарине су надохват руке и својим киселкастим укусом уносе освежење и размрдавају тело. Међутим, како одабрати и чувати воће да бисмо могли да га искористимо на најбољи могући начин.

1. Први утисак је битан

Приликом куповине бирајте комаде који имају лепу сјајну љуску без меких и тамних делова. Кад их узмете у руку, најбоље је да остављају утисак тежине, јер то онда значи да су пуни сока. Агруми, за разлику од много другог воћа, не сазревају стајањем. Дакле, каква је воћка убрана, таква ће бити заувек. Зато је битно бирати зреле комаде.

2. Корпа на столу или фрижидер?

Иако их због њихове декоративности често волимо држати у корпама на столу или полици, они у тим условима могу да се одрже три до осам дана. Након тог периода долази до стврдњавања плода. А ако их пребаците у фрижидер, период чувања се продужава на две, три, чак и четири недеље. Идеално би било ставити прво сваки комад у папирни убрус па у пластичну кесицу која има рупе на неколико места јер је воћу изузетно битна добра циркулација ваздуха. Ротирајте их двапут недељно за најбољи ефекат. Битно је да кад цитрусе извадите из фрижидера, пустите их неко време, дан или два, да се адаптирају на собну температуру јер тек на њој они могу да развију своју пуну арому и квалитет. Никако их тада не покривајте, нити их стављајте у затворене кутије.

3. Још понеки корисни савет

Врло је битно да не перете воће пре складиштења јер може да се деси да влага која остане на површини изазове плесан и гљивице које ће уништити плодове, иако су у фрижидеру. Неке старинске рецептуре помињу да се лимун може одржати тако што се наређа у стаклене тегле које се поклопе тањирићем на који се налије вода. За разлику од поморанџе или лимуна, свеже лимете могу трајати две до три недеље на собној температури.

4. Замрзавање, зашто да не

Цитруси могу да се чувају и замрзавањем. Довољно је да их ољуштите, послажете на пек папир и замрзнете. Потом их послажите у кесице за замрзавање са зипом. Тако складиштени, требало би да могу да се одрже три до шест месеци. Такође, из цитруса можете исцедити сок и депоновати га у кутије за лед. Према потреби, можете користити коцкице за чај или јела која захтевају цитрусну арому.

5. Како то раде Грци

Грци лимунове нити замрзавају нити суше, већ конзервирају. Рецепт је једноставан: припреме се стерилисана теглица, лимунови и морска со. Сваки лимун се засече при врху у крстић у који се убаци со. Потом се у теглицу ређа ред соли, па лимун, пристискајући сваки да отпусти со, да се не би покварили а теглица се добро затвори. ТРи дана се држи да хладном, набоље у фрижидеру а сваког дана се притискају лимунови да би испустили што више сока. Кад истекне трећи дан, теглица се стави у фрижидер и након три недеље је лимун спреман за употребу.