07.12.2009. DANIJELA KOVAČEVIĆ

Kolači

Štanglice

Sastojci:
Biskvitno testo 2x
-3jaja (posebno žumance, posebno belance)
-200 gr šećera
- malo narendane korice limuna
-1 vanilin šećer
-200 gr oštrog brašna
-1/2 praška za pecivo
-1 dl mleka
-1 dl ulja
-1-2 kašike kakaa (samo za tamni biskvit)

Fil:
-1/2 l mleka
-60 gr pudinga od vanile
-1 margarin
-200 gr šećera u prahu
-1 vanilin šećer
-malo (nekoliko kapi)limunovog soka

Priprema biskvita:
1.Žumanca umešati sa šećerom i mešati dok smesa ne postane penasta
2.Dodati struganu limunovu koru, vanilin šećer
3.Postepeno dodavati brašno u koje smo umešali prašak za pecivo, mleko i ulje
4.Posebno umutiti sneg od belanaca i umešati sa prethodnom smesom
5. Smesu izliti u tepsiju obloženu papirom za pečenje
6.Peći na 180 C oko 30-ak minuta
7.Još jednom ponoviti isti postupak samo se u smesu dodaje kakao
8.Pečeno testo malo ohladiti i svaki deo preseći na pola-vodoravno i listove mazati filom

Priprema fila:
1.Skuvati puding po upustvu sa kesice i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti margarin umešan sa šećerom u prahu. Sjediniti sa ohlađenim pudingom, dodati malo limunovog soka i dobro sjediniti.
2. Redosled boja je vaš izbor, a slaganje radite na nekoj većoj tacni i na kraju stavite nešto malo teže preko kolača da se slepe korice sa filom.
3.Kolač po vrhu pospite šećerom u prahu ili po vašem izboru.

Crno-bele lešnik kuglice

Sastojci:
Kuglice:
-200 gr mleka u prahu
-250 gr margarina
-500 gr šećera
-250 gr proprženog mlevenog lešnika
-2 kašike belog eurokrema

Glazura:
-200 gr bele čokolade
-200 gr tamne čokolade
-ulje

Priprema:
1. Margarin i mleko u prahu pomešati rukama
2.Šećer ušpinovati sa malo vode, pa vruće sipati u mleko u prahu sa margarinom
3.Dodati lešnik i eurokrem, pa sve pomešati i ostaviti u frižider da se ohladi.
4.Od mase praviti kuglice i umakati ih u belu i crnu čokoladu.

Lešnik kocke

Sastojci:
Testo:
-1dl vode
-1 dl ulja
-400 gr šećera
-8 belanaca
-200 gr prženih lešnika
-6 kašika brašna
-3 kašike kakaa
-1 prašak za pećivo

Fil:

-1/2 l mleka
-8 žumanaca
-4 kašike šećera
-1 puding od vanile
-2 kesice vanilin šećera
-250 gr margarina

Priprema:
Testo:
1.Skuvati sirup od vode, ulja i 400 gr šećera
2.Umutiti belanca u čvrst sneg i polako dodavati vreli sirup.
3.Zatim dodati preostale sastojke.
4.Peći 4 kore na papiru za pečenje na oko 180 C oko 10-15 minuta.

Fil:
1.Mleko, žumanca, šećer, puding od vanile i vanilin šećer i skuvati.
2.U ohlađen krem dodati umućeni margarin.
3. Filovati između kora.
4. Po vrhu posipati mlevenim prženim lešnicima.





Jang kocke

Sastojci:
Kore:
-2 jaja
-80 gr masti
-150 gr šećera
-2 ili 3 kašike kakaa
-malo sode bikarbone
-5 kašika mleka
-300 gr brašna

Fil:
-11/2mleka
-6 kašika šećera
-3 pudinga od vanile
-3 kašike brašna
-250 gr margarina

Dodatak
500 gr petit keksa

Priprema:
Od navedenih sastojaka umesiti testo i peći 3 kore na prevrnutom plehu.Fil kuvati na uobičajeni način. Keks provući lagano kroz gazirani sok od pomoranđže. Postupak filovanja: kora-fil-keks-fil-kora-fil-keks-fil-kora. Po vrhu ide glazura.


Nugat tortice

Sastojci:
-4 jaja
-125 gr margarina
-150 gr šećera u prahu
-150 gr kvalitetne čokolade
-100 gr lešnika

Priprema:
Umutiti penasto margarin sa 75 gr šećera u prahu, dodati žumanca i rastopljenu čokoladu, ali paziti da ne bude suviše topla. Umutiti čvrstu penu od belanaca sa preostalom količinom šećera i pažljivo spojiti obe smese. Mešati dok se ne dobije fina, ujednačena krema. Smesu podeliti na dva dela, jedan deo sipati u pleh (32x22cm)koji je obložen masnim papirom, i peći koru na 175C, oko 20 minuta...paziti da ne potamni, jer je vrlo tanka. U drugi deo čokoladne smese, dodati 50 gr fino mlevenih, ispečenih lešnika, izmešati i staviti u frižider, da se malo stegne, dok se korica peče. Kada se korica ispekla i ohladila, okruglom modlicom izvaditi krugove prečnika 6-7cm. Svaki kružić filovati pripremljenim kremom, spojiti po 3 za jednu torticu, premazati kremom sa strane i uvaljati u krupno seckane, ispečene lešnike. Svaku torticu preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti kuglicom od čokolade. Poslužiti rashlađeno uz malo umućenog krem šlaga.

Za čokoladne kuglice iskoristiti preostalo testo, posle izvađenih kružića, dodati malo margarina i ruma, oblikovati kuglice i svaku uvaljati u mlevene lešnike ili čokoladne mrvice.



Bele kuglice

Sastojci:
-150 gr kokosa
-150 gr šećera u prahu
-150 gr margarina
-2 kesice vanilin šećera
-2 kašike konjaka(ruma ili vinjaka)
-1 kašičica mlevene kafe

Za glazuru:
-200 gr bele čokolade
-6 kašika ulja
Priprema:
1.Umutiti penasto margarin sa šećerom i dodati kokos.
2. Rastvoriti kafu u zagrejanom konjaku i dodati u smesu.
3. Oblikovati bombice, rashladiti ih i umakati u glazuru od bele čokolade.
4.Kada se glazura stegne, svaku bombicu poprskati sa malo tamne čokolade.

Za glazuru od bele čokolade rastopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri.

Kockice

Sastojci za biskvit:
-4 žumanca
-400 gr brašna
-500 gr šećera
-2 dl mleka
-10 kašika vode
-1prašak za pecivo
-4 belanca
Napraviti biskvit 2x

Sastijci za fil:
-400 gr brašna
-500 gr šećera
-2dl mleka
-1 puding od vanile
-1 margarin
-300 gr kakao praha

-2 dl mleka
-150 gr šećera
-200 gr oraha
-200 gr margarina

Glazura od čokolade

Priprema:
Žumanca umutiti sa šećerom i postepeno dodavati vodu. Kada je dobro umućeno dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Belanca umutiti u čvrst sneg i na pomešati lagano sa prethodnom smesom. Peći 30-ak minuta na 200 C.

Prvi fil:
Dobro pomešati brašno, šećer i mleko, žumanca, vanilin šećer i kakao. Skuvati i ohladiti. U malo ohlađenu smesu dodati margarin i šećer.
Drugi fil:
Prokuvati šećer i mleko i dodati margarin i vanilin šećer

Kada se biskviti ohlade prerezati na pola, premazati smeđom pa belom kremom i na vrh kolača postaviti jedan dijagonalni deo biskvita i zalepiti ga sa čokoladnom glazurom.

Piramida

Sastojci:
-3 tegle kompota od višanja
-jedno pakovanje lisnatog testa

Fil:
-7 dl mleka
-6 kašika šećera
-2 pudinga od vanile
-3 jaja
-1 margarin

Ukrašavanje
-200 gr krem šlaga

Priprema:
Lisnato testo tanko razvući i iseći na 10 jednakih traka, rasporedite višnje iz kompota i testo zarolajte. Složite u nauljenu tepsiju i ispecite. Ostaviti 10-ak višanja za dekoraciju.
Fil:
U mleku skuvati puding i polovinu šećera, na kraju umešati jaja i još malo na laganoj vatri kuvati. U ohlađeno dodati margarin sa ostatkom šećera. U odgovarajuću tacnu složiti 4 pečene trake lisnatog testa sa višnjama, premazati filom pa složiti sledeće tri trake, pa ponovo premazati filom, pa dve trake – fil- jedna traka i ostatak fila.

Ukrasiti šlagom i višnjama.






Marokanci

Sastojci:
-300 gr samlevenih oraha
-200 gr šećera u prahu
-1 vanilin šećer
-malo narendanog muskatnog oraščića
-nekoliko karanfilića
-oko 1 dl šećernog sirupa
-sok od ½ limuna
-100 gr margarina

Za čokoladnu glazuru:
-100 gr čokolade
-3 kašike ulja

Priprema:
1.Izmešati sve navedene sastojke, karanfilić usitniti.
2.Šećerni sirup postepeno dodavati dok se ne dobije fina smesa pogodna za oblikovanje, ukoliko je premekano dodati još malo samlevenih oraha.
3. Praviti najpre male loptice pa svaku oblikovati kao kupicu.
4. Rashladiti i do polovine umakati u čokoladnu glazuru. Kada se glazura stegne dekorisati spiralom od rastopljene čokolade pomoću šprica sa najužim otvorom.
5. Marokance staviti u papirne korpice.


Poljupci Grete Garbo

Sastojci:
-30 višanja ili trešanja (iz kompota ili slatkog)
-5 kašičica ruma
-200 gr čokolade
-150 gr lešnika
-100 gr šećera u prahu
-50 gr margarina
-3 kašike mleka

Priprema:
Trešnje(višnje)ocedite, prelijte rumom i neka odstoji preko noći. Lešnike malo potpecite i zamesite sa rastopljenom čokoladom, šećerom, margarinom i mlekom. Smesu ohladite i formirajte kuglice sa trešnjom unutra.Kuglice možete preliti čokoladom i ukrasiti glazurom od bele čokolade ili ih uvaljati u mlevene lešnike.
07.12.2009. Anita Stošić

Leon torta

Potrebno je:
1 l slatke pavlake,
200 g šećera u prahu,
200 g crne čokolade,
200 g bele čokolade,
1 kg Leon posnog keksa
(s obzirom da ovaj keks pravi lokalna firma,
ne mogu svi doći do njega,ali se može zameniti
nekim čajnim pecivom ili čajnim kolutićima,
zbog sličnog ukusa,nikako drugi posni keks,
pošto neće biti isto).
2 šolje šerbeta

Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu,podeliti na tri dela (s tim da jedan bude manji,za prekrivanje i ukrašavanje torte).
U prvi deo pavlake staviti narendanu crnu čokoladu,a u drugi narendanu belu čokoladu.
Na odgovarajuću površinu ređati red keksa umočenog u šerbet,pa staviti polovinu fila sa crnom čokoladom,ređati red keksa pa polovinu fila sa belom čokoladom.Onda opet keks i fil sa crnom čokoladom i na kraju keks i fil sa belom čokoladom.Sve lepo izravnjati i prekriti izdvojenom pavlakom.Ukrasiti po zelji.
07.12.2009. Anita Stošić

Štanglice sa kikirikijem

Potrebno je:
300 g.neslanog,neljuštenog,pečenog i
samlevenog kikirikija,
300 g.mlevenog keksa,
100 g.mlevenih oraha,
250 g.margarina,
300 g.šecera
1/2 šoljice vode i
1 kasika kakao.
za ukrašavanje:crna i bela čokolada,ili po želji crna čokolada a odozgo zlatni sjaj za kolače.


U šerpu staviti pola šoljice vode,margarin,1 kašiku kakaa i 300g.šecera i sve to da provri.U posebnu posudu pomešati kikiriki,mleveni keks i mlevene orahe,zatim toj smesi dodati prethodnu.Lepo sjediniti i staviti u kalup željenog oblika.Najpre preliti crnom čokoladom a kada se ona stegne ukrasiti belom čokoladom ili zlatnim sjajem za kolače.
Page 232 Previous page 1 ... 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 ... 246 Next page Page 244
MAXImini MAXITempo