23.12.2009. Miroslava Bogdanovski

Kestenčići

Potrebno:
250 gr kesten pirea
200 gr šećera
100 gr mlevenih oraha
50 gr mlevenog keksa
100 gr margarina
i još treba
100 gr crne čokolade za glazuru
beli royal icing
Penasto umutiti maslac sa šećerom, a zatim dodati kesten,orahe i keks.Dobro umućenu masu ostaviti u frižider na 1 h da se prohladi i stegne.Izvaditi masu i oblikovati kolače po želji. Ja sam radila kuglice i suzice . Kolače glazirati sa otopljenom čokoladom, a onda ukrasiti sa belim royal icing-om ili belom čokoladom.
Slika:http://i416.photobucket.com/albums/pp244/kuhinjica/recepti/kestencici2.jpg
23.12.2009. Miroslava Bogdanovski

Karamel trouglovi

Potrebno je:
4 jaja
300 200 gr šećera
250 gr margarina
200 gr seckanih oraha
čokolada za glazuru

Umutiti dobro jaja sa 300 gr šećera. Staviti da se kuva na pari. Kada se masa zgusne, dodati margarin, dobro promešati i skloniti sa vatre. U drugom sudu preostalih 200 gr šećera otopiti na laganoj vatri da dobije svetlu boju. U to sipati predhodnu masu i mešati na vatri dok se šećer potpuno ne istopi. Skloniti sa vatre i dodati 200 gr seckanih oraha. Još dok je toplo, staviti preko oblande i drugom pokriti. Staviti glazuru od čokolade. Ja sam sa slikarskom četkicom (kistom) premazala oblande.
Ako imate kalup za trouglove,obložite ga sa dve strane oblandom,napunite ga sa filom, a zatim stavite i treću oblandu u vidu poklopca. Ostavite preko noći da se stegne,izvadite iz kalupa i prelijte čokoladom.Ostavite čokolada da se stegne, a onda secite trouglove.
Slika:http://inlinethumb08.webshots.com/42183/2495901700086219738S425x425Q85.jpg
23.12.2009. Miroslava Bogdanovski

Grčka čokoladna baklava

Potrebno je:

* 1 kg tankih kora za baklavu
* 250 gr mlevenih oraha
* 100 gr seckanih oraha
* 200 gr mlečne čokolade
* 50 gr čokolade za prelivanje
* 3 kašike šećera
* 3 kašike griza
* 1 narendana kora limuna
* 200 ml ulja
* 100 ml kisele vode
* 1/2 margarina

Šerbet:

* 1 kg šećera
* 750 ml vode


Kiselu vodu i ulje staviti na vatru da provri,jedan kluč. Skloniti i malo prohladiti.
U veću, dublju posudu izmešati mlevene i seckane orahe, šećer, griz, na sitno izrendanu čokoladu i koru limuna (ako hoćete).
Uzeti jednu koru,poprskati mešavinom ulja i vode , staviti iglu za pletenje na 5 cm od početka kore i preklopiti . Preko preklopljenog dela staviti nadev ,oko 2 kašike.Uz pomoć igle, motati koru ali nemojte je mnogo zatezati prilikom motanja .Vrh igle nasloniti na ivicu tepsije i koru nabirati(gužvati) na iglu,a iglu polako izvlačiti. Slagati tako koru,po koru,jednu do druge.
Margarin istopiti i preliti preko baklave,
a onda baklavu isecite na željenu veličinu.
Staviti da se peče na 200 °C oko 20 minuta,dok blago ne porumene.
U međuvremenu, skuvati šerbet sa kojim se prelije pečena baklava još dok je u tepsiji i ostavi se u njoj dok ne upije šerbet.
Servirana baklava,prelije se sa istopljenom čokoladom.
Tepsija u koju se peče baklava mora biti manja zbog nabiranja. Ja imam dve tepsijice od 23×33 i u njih pečem.Uvek napravim ovu količinu,stavim u kutiju,pa u frižider i onda po potrebi uzimamo.
Vama ako je mnogo,radite u pola mere. Može se spremiti i za dane posta,samo se mlečna čokolada zameni posnom.
Slika:http://inlinethumb02.webshots.com/43969/2645526600086219738S425x425Q85.jpg
Page 17 Previous page 1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 246 Next page Page 29
MAXImini MAXITempo